Austrių rūšys

Kadangi austrių yra daugiau nei 50 rūšių, dažnai jos yra grupuojamos. Šios grupės gali būti sudarytos pagal austrių dydį ar formą.

Austrės suskirstytos į dvi šeimas: plokščiosios (angl. flat) ir giliosios (angl. deep).

Giliosios austrės klasifikuojamos žymint raidėmis, kurios turi atitikmenį dydžiui. Giliosios austrės iš Ramiojo vandenyno pirmą kartą buvo atvežtos į Europą iš Japonijos 1970 m. ir ilgą laiką eksportuotos tik iš šios šalies. Būtent todėl jos dažnai dar vadinamos japoniškomis.

Raidė Dydis Svoris (gr) Ilgis (cm)*
P Mažos 30-65 6-8
M Vidutinės 66-80 8-10
G Didelės 81-100 10-13
TG Labai didelės 101-104 13-16
TTG L. labai didelės 141+ 16+

*Ilgis apytikslis

Plokščiosios austrės auginamos Viduržemio jūros ir Atlanto vandenyno pakrantėse. Jų dydis žymimas nuliais. Kuo didesnės austrės, tuo daugiau nulių (didžiausios – 0000, sveria 120 g ir daugiau).

Dydis Svoris (g)
0000 121+
000 101-120
00 91-100
0 81-90
1 71-80
2 61-70
3 51-60
4 41-50

Gurmanai ypač vertina tokias austres, auginamas Prancūzijoje. Jų yra dešimtys veislių, iš kurių keturios populiariausios ir Lietuvoje:

Belon – šiek tiek aštroko skonio,

Gillardeau – saldokos, su jodo prieskoniu,

Arcachon – labai saldžios su lengvu riešutų poskoniu,

Prat-Ar-Coum – mėsingos, minkštos, delikataus skonio,

Fine de Claire - rafinuoto skonio austrės megėjams,

Fine de Claire Verte - žalsvo atspalvio austrės tikriems austrių žinovams,

Speciale de Claire - mėsingos, rafinuoto skonio,

Pousse en Claire - itin mėsingos, didelės, sultingos ir minkštos.