Šiandien turime daugiau nei trisdešimt austrių rūšių, tačiau tik keletas jų gali būti auginamos.
Plokščiosios: plokščiųjų austrių auginimas Prancūzijoje pirmą nesėkmę patyrė XX a. pradžioje. Dėl įvairių ligų, plokščiosios austrės nebesugebėjo daugintis ir po truputį nyko, kol galiausiai jų liko tik Bretanės regione.
Portugališkosios: atsitiktinai užveisus Portugališkąsias austres (išmetus sugedusį austrių krovinį į jūrą), Prancūzišk..
Komentarų: 0
Austrės- pats tikriausias karališkas valgis!
Jas dievino Prancūzijos karaliai.
Pranciškus I ypač mėgo plokščiąsias austres iš Kankalio, o Henrikas IV mėgaudavosi austrėmis iš Šarento, kurių, prieš imdamasis gerai prinokusių melionų desertui, galėdavo suvalgyti begalę. Marijai Antuanetei austrių pilni furgonai būdavo pristatomi į Versalio rūmus. Kiek vėliau, Napoleonas III, suteikęs valstybinę koncesiją Arkašono įlankoje, tapo austrių kultūros rėmėju...
Komentarų: 0
Jau nuo seno austrės yra laikomos didžiausiu delikatesu, o apie jas sklando daug legendų. Sakoma, kad Kazanovos pajėgumo paslaptis buvo pusryčiams suvalgomos penkiasdešimt austrių. Taip pat sklando gandai, kad Prancūzijos karalius Henrikas I mirė meilės akto metu, kai per vakarienę persivalgė geismą žadinančių moliuskų. Visi šie gandai sukelia daug diskusijų, tačiau niekam nekyla abejonių dėl austrių išskirtinumo.
Kuo šios jūrų gėrybės yra ypatingos, klausiame..
Komentarų: 0
Austrės gali būti valgomos žalios, garuose virtos ar keptos.
Žalios austrės turi daugiausiai maistinių medžiagų ir yra labai geras baltymų, vitaminų B12 ir D, cinko, vario, seleno, mangano ir geležies šaltinis.
Pavyzdžiui, vidutinio dydžio austrė turi daugiau nei 100% vitamino B12 dienos normos ir 55 % cinko bei seleno dienos normos. Taip pat austrėse yra nemžai magnio, fosforo, riboflavino ir omega-3 riebiųjų rūgščių.
Cinko svarba
Austrėse gausu cinko..
Komentarų: 0
Biologinis laikrodis visuomet domino mokslininkus. Net ir Nobelio premija medicinos ir fiziologijos srityje 2017m buvo įteikta už cirkadinio ritmo molekulinius tyrimus. Mokslininkai sugebėjo išnarstyti biologinio paros laikrodžio mechanizmus ir išaiškinti jo veikimo principus. Jų atradimas paaiškina, kaip prie paros ritmo prisitaiko augalai, gyvūnai ir žmonės, kaip jie sinchronizuojasi su Žemės sukimusi.
Tačiau augalai ir gyvūnai seka įvairius biologinius laikrodžius - s..
Komentarų: 0
Šį savaitgalį išrinktas 2018 m. Europos "Oyster Opening Championship" nugalėtojas, tai Martin Söderström iš Suomijos.
Europos austrių gliaudymo čempiontas vyko Trollhättan, Švedijoje.
Nuotraukoje Martin Soderstrom (raudona kepurėle) su estu Anti Lepik (2017m pasaulio austrių gliaudymo čempionato nugalėtoju ("Oyster opening world Champion 2017"). 2018m Europos čempionate Estas užėmė 2-ąją vietą.
Pridedame dalyvių..
Komentarų: 0
Kažkada Merilyn Monroe dainavo, jog tik deimantai yra geriausi merginų draugai. Deimantai deimantais, o štai perlai visada buvo apgaubti kažkokios mistikos ir nežinomybės....
Pirmiausia išsiaiškinkime kas gi tas perlas yra.
Wikipedijoje pateiktas gan neromantiškas ir sausas apibrėžimas: ,,perlai – tai organinės kilmės brangakmeniai. Juos sukuria moliuskų išskiriamas kalcio karbonato sluoksnis, susidarantis aplink į geldelę patekusį svetimkūnį (smėlio kruopelę, ..
Iš pradžių, gamtinėse austrių buveinėse, surenkamos austrių lervos. Austrių augintojai lervas renka specialiais surinktuvais, kurie išdėstomi austrių lankomose vietose. Keliais milimetrais paaugusios lervos paimamos nuo surinktuvų, nes jau yra tinkamos auginti.
Tačiau didelę dalį lervų šiais laikais tiekia žuvidės (austrių veisėjai). Tokiu atveju įsigyti austrių jaunikliai toliau auginami jūroje išdėstytuose įrenginiuose. Austrės savo g..
Komentarų: 0
Biologija: Vietinių valgomųjų austrių (Ostrea edulis)Europoje šiandien randama retai. Valgomųjų austrių ištekliai buvo nuolat pereikvojami, juos retino nuolatinęs ligos, todėl šiandien austrių ištekliai visiškai išnaudoti.
1970 m. į europą buvo atvežta Japonijoje paplitusių didžiųjų austrių(Crassostrea gigas).
Didžiosios austrės(Crassostrea gigas) sparčiai auga ir prisitaiko prie įvairios aplinkos, todėl jos šiandien plačiausiai auginamos visame pa..
Komentarų: 0
Kankalės (Cancale) miestelis įsikūręs Prancūzijos šiaurės- vakarų pakrantėje, šimtmečius buvo laikomas šalies „austrių sostine“. Sakoma, kad tai geriausios austrės visoje Europoje.
Priešais vaizdingą miestelį plyti dumblinos lygumos, kurias reguliariai skalauja dideli potvyniai ir atoslūgiai. Potvynių srovės iš vandenyno atneša galybę maistingųjų medžiagų. Tai puikios sąlygos augti austrėms.
XXa pradžios nuotrauka mums pasakoja apie Cancale‘s gyvent..
Komentarų: 0
Gaminimo laikas: 40 min;
Skirta keturiems asmenims;
Sudėtingumas: lengva.
Produktai, kurių reikės:
Šviežios austrės (24 vnt);
Aioli padažui:
Dvi skiltelės česnako;
2 didelių kiaušinių tryniai;
2 arbatiniai šaukšteliai šviežiai spaustų citrinos sulčių;
Druskos;
1 šaukšto „extra-virgin“ alyvuogių aliejaus.
Ragu:
1 puodelis plonai pjaustytos rūkytos šoninės;
1 arba 2 šalotiniai svogūnėliai;
1..
Komentarų: 0
Trečiadienio vakarą sostinės senamiestyje esančiame restorane „Ramada“ padvelkė Atlanto vandenynu ir prabangos dvasia. Stilistas Mantas Petruškevičius ir verslininkė Rasa Arlauskienė drauge su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija nusprendė iškilmingai paminėti austrių sezono atidarymą, kuris tęsis iki pat balandžio mėnesio.
Prancūziška elegancija dvelkianti aplinka, prabangus šampanas ir šviežios austrių geldelės. Visu tuo galėjo mėgautis kone 80 kv..
Komentarų: 0
Šviežia austrė, lašelis citrinų sulčių, ir gomuriu lengvai slystantis gardumynas ima žadinti aistras. Austrės – vienas žinomiausių afrodiziakų. Vilniuje, kaip ir visame pasaulyje, ką tik prasidėjęs austrių sezonas kviečia paragauti vienų populiariausių jūrų gėrybių. Į Lietuvą šios gėrybės atskraidinamos lėktuvu.
Austrių skanavimo ritualas turi senas tradicijas. Vienas pirmųjų Lietuvoje austres pradėjęs tiekti „Marche de Provence“ vadovas ..
Komentarų: 0
Austrių sezonas Lietuvoje - tai skamba kiek ekscentriškai, nes gyvename ne prie Viduržemio jūros, ir negalime pasigirti, kad vandenynas skalauja mūsų krantus. Tiesa, austrės Baltijos jūroje nesidaugina, matyt, dėl to šie brangūs ir būtinai švieži dvigeldžiai moliuskai yra išskirtinis patiekalas - dabar jau madingas ir Lietuvos aukštuomenės vakarėliuose. Kuo ypatingos austrės ir ar tikrai jos padeda išlaikyti aistrą? Lietuvoje gyvenanti bajorų palikuonė Edita Von Grotth..
Komentarų: 0
Daugelis šalių gali pasiūlyti puikių austrių: Amerika, Prancūzija, Japonija, Britanija, Airija, Kanada... Lietuvoje dažniausiai prekiaujama austrėmis, kurios yra išaugintos Prancūzijoje.
Anot R. Reklaičio, mūsų šalyje siūlomos austrės yra kokybiškos, tačiau gali pasitaikyti visko. Todėl prieš pradėdami atidarinėti šviežias austres, įsitikinkite, ar jos yra gyvos. Jei geldelė pravira – austrės vartoti negalima. Pabeldus į pravertą geldelę ji turė..
Komentarų: 0